Smart logistikk på landets mest energismarte anlegg

6 minutter|23/6/2022

Den nye næringsmiddelfabrikken til Norsk Kylling skal stå klar til drift høsten 2021. Med et forventet effektforbruk på 20 MW er det store spenninger som skal fordeles og mye å gjøre før bygget på 47 000 m2 står klart. Onninen er på plass for å lette arbeidsflyten.

I Orkanger, 45 minutter utenfor Trondheim, jobbes det iherdig. Her ligger den nye næringsmiddelfabrikken som har som mål å bli verdens mest energismarte produksjonsanlegg.

Her skal Norsk Kylling ikke bare ha stor-skala produksjon av fjørfe, men også innovative løsninger for lagring og styring av energi. Målet er å redusere CO2-utslippet så mye at de oppnår et svært lavt klimafotavtrykk sammenlignet med bransjestandard.

Norskkylling-1
BYGGEPLASSEN: Materiell og telt omkranser det som skal bli et topp moderne produksjonsanlegg.

norskkylling-4
47 000 m2: Det går med mye kabelstiger på åtte etasjer.

Effektiv logistikk-løsning på byggeplassen

Det er onsdag morgen og Robert Magnussen har allerede vært på jobb i flere timer. Han er logistikkansvarlig, innleid fra Onninen, og sørger for at alt av materiell er tilgjengelig for montørene, både til dagen i dag og dagen etter. Og arbeidsdagen går fort når det er mange som skal følges opp. Hele 40 Bravida-elektrikere er på jobb for å få alt på plass i det 8-etasjer-store bygget.

– Jeg har kontakt med alle elektrikerne på anlegget, følger med på hva de driver med og hvor de er i prosessen. Hele dagen får jeg meldinger fra elektrikere som trenger materiell. Jeg leverer deler og materiell dit det trengs, og passer på å ta med det jeg kan tilbake, som tomme tromler eller noe de er ferdige med for dagen. Det blir mange skritt på skrittelleren per dag!

Når man jobber så tett på de som utfører jobben så får man oversikt over hva som er hvor. Jobben min er å vite varebeholdningen til enhver tid, så jeg har god kontroll på hvilke esker som står hvor i bygget, og hvor mye som er i dem, sier han med et smil.

norskkylling-2
RETT MANN PÅ RETT STED: Robert Magnussen passer på at alle montørene har det de trenger når de trenger det.

Bravida har bestilt alt av kabelstiger og mye annet materiell fra Onninen. Egen logistikkansvarlig var en del av pakken, og Magnussen får skryt av prosjektleder Svein Ketil Mathisen i Bravida.

– Robert gjør en formidabel jobb for å få ting til å gå smidig. Det at han har lang erfaring med logistikk kommer virkelig til sin rett på et så stort anlegg – vi kunne ikke fått en bedre match, sier Mathisen.

Og at Magnussen trives med oppgaven er lett å se. Han er utdannet innen logistikk og har lang arbeidserfaring, men synes selv at akkurat det å være på byggeplassen er ekstra moro.

– Når min jobb har direkte innvirkning på arbeidsflyten til mange andre – da er det ekstra motiverende å gjøre en god jobb.

– Det aller beste med denne jobben og logistikk generelt er å gi kunden den aller beste service. For mitt vedkommende hoppet jeg over fra den administrative delen av logistikk som planlegging, til nå å drive varelager og leveranser fysisk. Personlig har jeg etablert gode kontakter og lært mye om EL-artikler og faget. Det og få være med på å fysisk skape noe som skal stå der i mange år er også veldig givende. Akkurat nå er jeg heldig og har drømmejobben, avslutter han.

bilde Smart logistikk på landets mest energismarte anlegg.4
PÅ JOBB: rundt 40 elektrikere jobber for å få alt på plass.

Produksjonsanlegg med ambisjoner

Anlegget skal, når det er ferdig, håndtere store produksjonsmengder og Bravida klargjør alle etasjene med kraft og signal slik at alt er klart for montering av produksjon- og foredlingsmaskiner.

Norsk Kylling har prioritert dyrevelferd i sitt valg av teknologi for transport og mottak av kyllinger, og har ambisiøse mål om å skape verdens beste verdikjede for matproduksjon. De er på god vei, og fikk i 2020 Good Chicken Award blant annet for å bytte til en mer saktevoksende kyllingrase, samt etablere et eget kompetansemiljø på dyrevelferd som jobber tett og godt med bøndene.

Når alt er klart skal anlegget kunne slakte og bearbeide 15 000 kyllinger i timen.

Hvor mye strøm trenger et slikt anlegg?

— Det totale effektforbruket på anlegget i full drift forventes å bli 20 MW, sier prosjektleder Mathisen. Spenninga inn til anlegget blir 22 kilovolt som transformeres via trafoer i underetasjen, som igjen sender 400 volt til hver av de seks hovedtavlene.

Hele servicebygget, som inneholder alt av kontorer og kantine, vil få strøm fra eget solcelleanlegget på taket.

Når anlegget er i drift vil 400 måletrafoer og måling av varme- og gassforbruk, gi et tilnærmet komplett bilde av fabrikkens energibruk.

bilde Smart logistikk på landets mest energismarte anlegg.5
HOVEDFORDELINGSSKAP: En av seks hovedtavler.

Prosjektleder Svein Ketil Mathisen i Bravida sier elektrikerne utgjør en viktig brikke i det som er et totalteknisk prosjekt for Bravida med elektro, rør, ventilasjon, automatikk og lås og beslag.

— Det er ikke hverdagskost å jobbe med næringsmiddelbygg, så dette er et prosjekt som krever mye – av rådgivere og alle involverte. Å få til en smidig arbeidsflyt er viktig for fremdriften, og veldig artig siden det krever samarbeid på tvers av mange fagområder, sier han.

norskkylling-3
BRAVIDA – ONNINEN SAMARBEID: Robert Magnussen og Svein Ketil Mathisen syns ordningen med innleid bemanning fungerer veldig bra.

Hva er fordelene med å ha egen logistikkansvarlig?

Store prosjekter med mange involverte kan nyte godt av egen logistikkansvarlig. Magnussen mener man er tjent med å ha en som er godt kjent med god og effektiv logistikk og som evner å være det lille stykke foran når de forskjellige oppgavene skal utføres. At prosjektlederne informerer de ansatte at det finnes en etablert logistikk-avdeling på den aktuelle byggeplassen er også viktig for effektiviteten.

— Går du for en slik løsning med å leie inn en egen logistikkansvarlig og samtidig får innarbeidet en god informasjons- og vareflyt, får du i den andre enden produksjonsarbeidere som er 100 prosent produktive uten at de bruker dyrebar tid på å måtte «lete» etter det de trenger for å gjøre jobben. Logistikkansvarlig tar seg av reklamasjoner, skader på varer, og sikrer et varelager som følger tidslinjen til det aktuelle prosjektet. Et tips er å få med sin logistikk-ansvarlig tidlig i prosjektet slik at det blir tid til å planlegge plasseringer og tidslinjer for prosesser, sier Magnussen.

Se mer om utleie av bemanning her og kontakt oss for å snakke om mulige løsninger for ditt prosjekt.

Vil du lese mer om Bravida?
Bekkelaget renseanlegg – et av Oslos største miljøprosjekt.