Ved hjelp av detaljerte EPD-rapporter kartlegger SG Armaturen hvordan produktene deres påvirker miljøet, og hvilke miljøtiltak som vil ha størst effekt.
– Det handler om å gjøre de rette tingene, men også på riktig måte. Å ta konkrete grep der vi ser at det gir størst effekt, utgjør en stor forskjell i resultatene, sier Audun Skare, Bærekraftsansvarlig i SG Armaturen.
En EPD (Environmental Product Declaration) er et dokument som oppsummerer miljøprofilen til et produkt gjennom hele livssyklusen, fra råmaterialer og produksjon til transport, montering og resirkulering. Det gir et helhetlig bilde, og synliggjør hvor påvirkningen er størst.
– En EPD gir oss et veldig godt faktagrunnlag som gjør det enklere å prioritere. Vi ser for eksempel at miljøeffekten av transport og montering ikke er så stor for oss, mens materialbruk utgjør en veldig stor del.
Audun Skare, Bærekraftsansvarlig i SG Armaturen
Ved hjelp av EPD-rapportene har SG Armaturen oppdaget at selve produktet står for det meste av miljøpåvirkningen.
Hele 90 % av avtrykket vårt er relatert til selve produktet. Det handler om hvilke materialer vi bruker, hvor mye emballasje, produktets levetid og produktets energiforbruk. Da er det her vi må begynne å gjøre endringer.
Små justeringer kan gi store forskjeller
SG Armaturen bruker EPD-rapportene aktivt til å simulere effekten av endringer i produktdesign og materialbruk.
– EPD-rapporten gir oss helt konkrete tall, og vi kan for eksempel se effekten av å benytte et annet materiale, øke andelen av resirkulert plast eller redusere materialmengden ved å endre størrelsen og vekten til et produkt. Vi oppdaget for eksempel at å redusere bredden til et produkt med et par mm, ga store positive utslag, forteller Skare.
Produktets levetid gir også store utslag i miljøregnskapet, noe som har ført til at SG Armaturen har satset på å produsere mer holdbare og energieffektive løsninger.
– Ved å produsere lamper som er 3 % mer effektive, eller øke levetiden fra 50 000 timer til 100 000 timer, får vi en veldig stor effekt. Det er positivt for miljøet, men også for brukeren som sparer strøm og slipper å skifte ut belysningen så ofte.
Hva er en EPD?
• EPD står for Environmental Product Declaration og oppsummerer miljøprofilen til en komponent, produkt eller tjeneste.
• Kravene til hvordan en EPD lages, er spesifisert i ISO-standarden 14025 (Environmental Labels and Declarations Type III).
• EPD-en inneholder rundt 20 indikatorer og er laget på grunnlag av en LCA.
• En EPD må være verifisert og godkjent av en uavhengig tredjepart og ha en gyldighetsdato.
• En EPD kommer i tillegg til andre sertifiseringer som for eksempel ISO.
Sparer 72 tonn plast i året
De populære downlightsene Junistar er et godt eksempel på hvordan små endringer i produktdesign kan gi store utslag.
De første Junistar-produktene ble designet for 10 år siden med en vekt på rundt 0,5 kg. Ved å redusere vekten med 120 gram på enkelte modeller, sparer vi hele 72 tonn plast i året.
– Vi selger flere millioner Junistar i året, og da blir totaleffekten veldig stor. Derfor er effekten av endringer i materialbruk så mye større enn om vi tar tog i stedet for fly på jobbreiser, eller kutter strømforbruket på kontoret, sier Skare.
Han understreker at en EPD ikke er et sertifiseringsmerke som Svanemerket, men en faktabasert deklarasjon som gir innsikt i miljøpåvirkningen til produktet.
– Dette arbeidet er en kontinuerlig prosess, og den teknologiske utviklingen går fort. Det er alltid en avveining om man skal kaste seg over det nyeste, eller lage noe som står seg litt over tid. EPD-rapportene gir transparent dokumentasjon som gjør det mulig for oss å ta informerte, langsiktige valg som støtter både produktkvalitet og bærekraft.