Interessen for solenergi vokser i hele landet, i både privatmarkedet og næringssektoren. For å møte den store etterspørselen, har noen av elektrikerne hos Midt Telemark Elektro spesialisert seg på nettopp solcelleenergi. De bistår med alt fra planlegging, montering og oppfølging av solcelleanlegg på både private boliger og næringsbygg.
– Vi har alt fra store prosjekter med nesten 300 paneler, til mindre eneboliger med kun noen få, forteller saksbehandler og prosjektleder Bjørn Engebretsen.
Eskil Andre Holm, Bjørn Johan Jenssen og Ibrahim Albashan Farham monterer paneler i Telemark.
Solcelleprosjektet på Akkerhaugen
Et av de nylige solcelleprosjektene til Midt Telemark Elektro, var en enebolig på Akkerhaugen. Her ble det montert 24 panel på tre vinkler av taket, som gir en samlet effekt på 9,6 kW.
Eskil Andre Holm var ansvarlig montør på prosjektet, og forteller om prosessen.
– Først må man rigge seg godt til med stillas og fallsikringsutstyr. Deretter begynner vi med å ta av takstein. Når dette er gjort, er det tid for å skru krokene ned i sløyfene på taket, de er på omtrent 60 cm mellom hver krok. Taksteinen må skjæres til slik at den ligger godt rundt krokene. Når skinnene er montert på krokene, kan vi starte med røropplegg og kabling.
Bjørn forteller at stativ og skinner ble montert på to dager, mens selve panelene ble ferdigmontert på en dag.
– Når solcellepanelene er montert og koblet sammen, kan vi sette opp inverteren. Da er det lurt å ha lagd seg en database på f.eks. Solarmann, som vi brukte i dette tilfellet. Da har man kontroll på anleggene man har montert, og kan tilby fjernstyrt hjelp. Det kan være lurt å informere kunden på forhånd om at de må finne frem informasjon om wifi og wifi-passord, tipser han.
Ikke stor nok flate på én side
På Akkerhaugen ble det brukt et festesystem fra VG-Solar, Leapton 400W solcellepaneler og en Deye inverter. Dette ble levert som en ferdig pakke fra Onninen.
En ting de måtte ta hensyn til i akkurat dette prosjektet, var at det ikke var stor nok flate på bare én side av taket.
– I slike tilfeller er det viktig å passe på at de flatene som er på samme streng, har samme vinkel mot sola. Hvis ikke, blir produksjonen dårligere. Solteamet hos Onninen hjelper oss med å lage PV-solrapporter for å optimalisere dette, forteller Bjørn.
Oppfølging i etterkant
Eskil og Bjørn får ofte spørsmål fra kundene om de må måke solcelleparken i etterkant. Det anbefaler de ikke å gjøre, ettersom spaden eller kosten kan skade parken.
De får også en del henvendelser som følge av at kunden har byttet wifi-passord eller lignende.
– Da mister de kontrollen på appen og trenger hjelp til å få det i gang igjen. I 90 % av tilfellene kan vi hjelpe kunden via data og telefon, sier Bjørn.
Aktuelle produkter
Har du spørsmål rundt et kommende solcelleprosjekt?
Da kan vi hjelpe deg!
Send oss en epost på sol@onninen.com
Moderne solcelleanlegg gir betydelig høyere ytelse enn for noen år siden. For å klare dette kreves det effektive kvalitetskabler og komponenter for høy systemspenning og riktig merking.