Dette må du vite om RoHS-direktivet

3 minutter|3/4/2023

Nye tiltak fra RoHS-direktivet forbyr lyskilder med kvikksølv. Bytt til fremtidens energieffektive lyskilder allerede nå.

RoHS-direktivet er en forkortelse for Restriction of Hazardous Substances (begrensning av farlige stoffer), og er et direktiv som jobber med å fase ut bruk av giftige kjemikalier som er skadelige for miljøet og folkehelsen.

– Dette er et EU-direktiv som kommer med restriksjoner og forbud mot bruk av farlige stoffer, og i dette tilfellet er det kvikksølv som er relevant, forteller Martin Rafdal i Glamox AS.

I løpet av 2023 blir lyskilder som inneholder mye kvikksølv, forbudt å produsere. Når leverandørene og grossistene har solgt ut det de har på lager, blir det ikke lenger mulig å få tak i de gamle lyskildene.

– De nye reglene gjelder nesten alle små, kompakte lyskilder, og mange er allerede tatt ut av produksjon og salg. Fra og med august i år gjelder det også lystoffrørene T5 og T8, sier Rafdal.

Disse lyskildene finnes i millioner av armaturer, så det blir en ganske omfattende endring.

Ulike løsninger

Det finnes flere løsninger for bedrifter og institusjoner som skal bytte til moderne LED-belysning. Hvilken som fungerer best, er avhengig av kundens budsjett, når de planlegger overgangen og selve armaturen.

Rafdal trekker frem tre hovedalternativer:

  1. Endre lyskilden kun ved å bruke LED-rør som kan erstatte de eksisterende T8- eller T5-lysrørene
  2. Bytte hele lysinnsatsen (lyskilde og ballast), men beholde armaturen og optikken
  3. Bytte hele armaturen 1:1

– I de tilfellene hvor det er høye følgekostnader ved å bytte ut alt, kan man bygge et nytt armatur inni de eksisterende. Det kan for eksempel være aktuelt i sykehus og helsebygg hvor armaturen ofte er en del av taket eller himlingen, sier han.

Når du veileder kunden, bør du være obs på at de nye lysrørene ikke gir like høy lysstyrke som de gamle.

– Man får kanskje en halvvering av lysstyrken. Et annet tips er å velge trådløs styring hvis man skal oppgradere eksisterende løsninger med smartstyring. Da kan man bruke eksisterende kablingsanlegg i stedet for å skifte ut all kablingen, sier Rafdal.

– Det er også viktig å huske på at man må ha ny CE-merking på armaturen hvis man endrer den. Dette er installatøren sitt ansvar, legger han til.

Onntime artikkel Utfasing lysstoffrør 3
VIKTIG OMSTILLING TIL LED: Martin Rafdal i Glamox AS forklarer alternativene.

Kombiner med smarte lysstyringssystemer

Overgangen fra konvensjonelle armaturer til høykvalitets LED-belysning vil spare miljøet for store mengder med kvikksølv. Samtidig får vi mer energieffektive bygninger og lavere energikostnader.

En kombinasjon av LED-belysning og smarte lysstyringssystemer kan redusere energiforbruket betydelig, samtidig som man forbedrer trivselen til bygningens brukere.

Man kan spare 70–80 % på å kombinere LED-belysning med lysstyring.

– I kontorbygg bør man ha både styring etter dagslys og tilstedeværelsessensorer, spesielt på cellekontorer som man ofte forlater for å gå i møter eller dra på kundebesøk, sier Rafdal.