Smart automatisk lysstyring med astrour

4 min|22/6/2022

Lønnsomt og lettvint utelys: Med behovsstyrt lys sparer sluttbruker både miljøet – og lommeboken. At det også er enkelt å installere gjør at stadig flere velger astrour til utebelysningen.


Både fordi det er praktisk, et enkelt sikkerhetstiltak og kanskje også fordi det er hyggelig med utebelysning som kommer på automatisk når mørket faller på, er det stadig flere som ønsker å installere enkel, behovsstyrt belysning til hagen og andre utearealer.

Midnattsol og lange vinternetter gjør det både vanskelig og tungvint å optimalisere lyssettingen når lystimene endrer seg fra dag til dag. Når lyset styrer seg selv når det er behov, unngår man unødvendig sløsing av strøm og slitasje på lyskilde.

Med astrour kan utebelysningen tilpasses etter solbevegelsene. Lyset slukker automatisk ved soloppgang og skrur seg på ved solnedgang. Dersom du ønsker å skru av lyset i for eksempel de seneste nattetimene, er det også mulig å stille inn.

Lys som sparer miljøet

Astrour har ikke bare praktiske fordeler, sier produktsjef i CTM Lyng, Stian Berglund. At det er et bærekraftig ENØK-tiltak bidrar til at astrour er en god investering også i det lengre løp.

– Astrour er først og fremst et godt ENØK-tiltak, nettopp fordi du begrenser energiforbruket til når du har bruk for ekstra lys. En annen fordel er at lyskilden får lenger levetid, som også har et økonomisk aspekt, nettopp fordi lyskilden holder lenger.

Enkel installasjon med veggboks

Astrour er enkelt å installere, enten det er til et nytt lysanlegg eller for å oppgradere et allerede eksisterende anlegg for belysning med en veggmontert løsning.

– Et astrour forenkler en installasjon fordi du ikke trenger å kable ut til en fotocelle. Mitt inntrykk er at det blir stadig vanligere med astrour, fordi det er enkelt og driftssikkert. Man kan enkelt gjøre innstillinger og endringer rett på produktet, istedenfor å klatre opp en stige for å stille inn en fotocelle.

– Astrour kan monteres både i nytt og i eldre bygg der man ønsker automatisk styring av utelys. Det er også veldig godt egnet i røffe miljøer med vær og vind, for eksempel ved kysten, fordi elektronikken plasseres innendørs, sier Berglund.

Med produkter som mTouch Astro-R kan man også benytte dimmer eller releer for å styre lyset trådløst.

«Astrour er først og fremst et godt ENØK-tiltak, nettopp fordi du begrenser energiforbruket til når du har bruk for ekstra lys.»

– produktsjef i CTM Lyng, Stian Berglund

Bilde Smart automatisk lysstyring med astrour

GRØNN BELYSNING: Med astrour begrenser du lysbruket til når du faktisk har behov for det, sier produktsjef i CTM Lyng, Stian Berglund.

– Alle hjem burde ha et astrour

Med brukertilpasset lyssetting blir utearealet opplyst i mørket, selv om du dro hjemmefra i sollys, eller omvendt. Når utelys blir stående på midt på dagen, er det lett å se at huset er tomt.

– Alle hjem burde ha et astrour, både for egen sikkerhet og som en ekstra innbruddsikring. Det gir et helhetlig, ryddig inntrykk, som også gjør at det ser ut som om det er noen hjemme, selv om du er bortreist, sier Berglund.

Norge er langstrakt, og særlig i våre nordligste områder er skillet mellom sommertid og vintertid svært ulikt. Nettopp derfor er det verdt å merke seg at det dessuten er mulig å stille inn ikke bare på fylke, men også på stedet det befinner seg. Slik får du på best mulig måte tilpasset lystidene akkurat der du er.

Mange er bekymret for at astrouret ikke vil virke optimalt i områder med mye overskyet vær. Det sier Berglund er uproblematisk.

– Stedinnstillingene settes av installatøren når han eller hun setter opp løsningen. Uret kan enkelt overstyres og programmeres til å slå seg på tidligere, om sluttbruker ønsker det. Dersom det skulle være behov for endring, er brukergrensesnittet såpass enkelt at det er mulig også dersom du ikke er fagperson, sier Berglund.

Bilde Smart automatisk lysstyring med astrour 2

DISKRET VEGGMONTERING: Enkel design gjør at mTouch Astro kan monteres enkelt og diskré på både gamle og nye bygg.