Høsten 2022 ligger an til å bli nok en god periode for elektrogrossisten Onninen. På hovedlageret på Skedsmokorset plukkes, pakkes og sendes et stort antall varelinjer i døgnet. Men det er en ting som er i endring.
– Nå ser vi et tydelig skifte i bransjen hvor det i større grad etterspørres produkter med en tydelig miljøprofil, sier direktør i Onninen, Jørn Are Bergh.
Satser på solenergi
Kombinasjonen av skyhøye strømpriser i enkelte deler av landet, økt fokus på bærekraft og strengere krav til miljøvennlig drift, har ført til en voldsom etterspørsel etter fornybar energi og energieffektivisering.
– Det er naturlig at vi som er den største grossisten i Norge på installasjon, jobber med energieffektivisering, sier Bergh.
De merker spesielt stor interesse for solenergi.
– Enkelte av våre kunder har jobbet med solceller i mange år allerede, mens noen er nye og trenger råd og veiledning. For å kunne tjene begge disse gruppene samarbeider vi med de beste aktørene på sine felt, samtidig som vi bygger opp kompetanse internt.
– Som grossist er det viktig at vi lagerfører varer som markedet etterspør, slik at det blir kort vei fra bestilling til leveranse. Onninen er kjent for sin gode logistikk, og når du jobber med proffkunder, er det avgjørende for alle videre ledd at vi får riktig vare frem til riktig tid, sier han.
SATSER PÅ SOLCELLER: Direktør i Onninen Jørn-Are Bergh forteller om økende miljøfokus i bransjen.
Mer lønnsomt
Smart Energy System er en av Onninens nye solcelleleverandører. De tilbyr komplette solcellesystemer med mulighet for energilagring ved hjelp av produkter som hybridinvertere og ulike batteriløsninger.
– Det er ingen underdrivelse å si at interessen har eksplodert. Nå vil alle ha solceller, og helst i går. Det virker som om folk har akseptert at vi kommer til å ha høye strømpriser de neste årene, sier salgssjef i SES, Ole Marius Christiansen.
Nå finnes det gode støtteordninger for solceller til private husholdninger, og også innen industrier som skog- og landbruk. Ettersom teknologien i tillegg har blitt mye mer effektiv, lønner investeringen seg raskere for både private husholdninger og bedrifter.
– Solceller produserer mye strøm selv om Norge ikke har så mange soltimer, i motsetning til hva mange tror. Panelene trives faktisk veldig godt i vårt klima med ren og kjølig luft, og man unngår overoppheting som kan forekomme i andre land med høyere temperatur, sier Christiansen.
Energilagring og distribusjon
Marius Bergersen Hansen i Eaton forteller om økt interesse for solceller og energilagring i både nybygg og eksisterende bygg.
– I tillegg til private huseiere og bedrifter, ser vi nå også en del interesse fra industri og kommunale institusjoner som barnehager og skoler. Det nye systemet med fastledd for strømtopper utgjør en stor forskjell i strømkostnader, spesielt for bedrifter og næring, sier han.
En av utfordringene med solenergi har vært at alle solcelleanleggene produserer mye energi midt på dagen, mens man gjerne trenger energien på andre tidspunkter av døgnet – for eksempel når hele familien gjør seg klar om morgenen, eller om kvelden når alle kommer hjem fra jobb og skole.
– Man trenger en kombinasjon av solceller og energilagring for å både kunne utnytte solenergien og distribuere den på en god måte. Med et styringssystem i tillegg kan man legge inn når man skal lagre strøm, hvor mye man skal lagre og når man skal bruke den, sier Hansen.
Viktig for Norge og Europa
Mye tyder på at etterspørselen etter fornybar energi og energieffektivisering bare kommer til å øke i Norge og resten av verden.
– Vi har hatt en overproduksjon av energi i Norge i mange år, så energien er der, men distribusjonen mangler. Her har vi også hatt elektrisk oppvarming og komfyrer i mange år, i motsetning til ute i Europa hvor de fortsatt bruker mye gass, sier Hansen.
– Vi blir stadig mer sammenkoblet med Europa, og der har de ikke denne overproduksjonen. Nå som alle skal over på elektrisitet og elbiler, vil det være et enormt behov for utveksling og distribusjon av solenergi fremover, sier han.