Smarthus uten gateway

3 min|14/6/2023

Mer fleksibilitet for både bruker og installatør gjør at flere etterspør HUB-uavhengige smarthusprodukter.


For å virkelig maksimere strømsparepotensialet som ligger i moderne smarthusteknologi, behøver man en gateway eller en smarthub. Dette gjelder særlig om forbrukeren ønsker å styre forbruket til tider av døgnet med lavere strømpris, samt å sikre at øyeblikksforbruket ikke overstiger en viss maksgrense.

Likevel er det mange forbrukere som er skeptiske til å ta i bruk smarte produkter når det samtidig betyr at man må sette seg inn i teknologien via et app-grensesnitt.

Espen Løw-Owesen er Salgs- og Markedssjef i CTM Lyng, et norsk selskap som utvikler og produserer smarthusprodukter. Han forteller at det nå finnes smarte produkter som gjør at gatewayen kan vente.

– Med våre termostater, dimmere og scenariebrytere gir man norske forbrukere muligheten til å starte i det små, med brukervennlig styring – uten at det lukker døren for å legge til en gateway på et senere tidspunkt.

Enkelt og brukervennlig

Hos CTM Lyng jobber de med å ta i bruk teknologien på best mulig måte, uten at det går utover brukervennligheten.

– Uttrykket smarthus er egentlig litt oppbrukt, for vi har snakket om smarthus i 10 år uten at husene nødvendigvis har blitt så mye smartere. Ikke alle vil styre alt via en app på telefonen. Noen vil bare ha enkle grunnfunksjoner som belysning og varme, og kunne styre det via et panel på veggen med forhåndsprogrammerte scenarioer, sier Løw-Owesen.

Et åpent system med et bredt utvalg av kompatible smarthusprodukter gjør det også enklere å bygge ut systemet senere.

– Det ene utelukker ikke det andre, og på denne måten gir man kunden mange valgmuligheter både nå og i fremtiden.

BYRAA Onninen Onntime artikkelbilde CTM

Heier på åpen protokoll: Espen Løw-Owesen i CTM Lyng

– Det handler også om kostnader. Når en kunde vil ha smarthus, presenterer man ofte en total pakke som blir for dyr og omfattende. Det skal alltid være mulig å starte med grunnfunksjonene og utvide etter hvert, uten å være bundet til ett system, sier han.

Åpen protokoll gir valgfrihet

CTM Lyng sine smarte produkter driftes av en åpen raioprotokoll, nærmere bestemt ZigBee 3.0. Dette gjør det mulig å velge fritt blant flere ulike gatewayer når behovet melder seg. Løw-Owesen mener at dette er et viktig argument for norske elektrikere.

– Installatøren gjør et viktig valg for kunden ved valg av system. Hvis man velger et lukket system, låser man kunden til den løsningen. Den fungerer kanskje nå, men det er vanskelig å vite hva kunden trenger i fremtiden.
Han anbefaler å velge en åpen løsning som gir flere valgmuligheter uavhengig av produsent og merke.

– Ingen systemer er helt komplette uten noen hull og mangler, så det er bedre å ha tilgang til et større produktspekter. Dette fører også til at leverandørene må konkurrere om å utvikle de beste produktene. Det kommer både sluttkunden og installatøren til gode, sier han.