Varmekabel rundt takvinduet – et must på kalde dager!

2 minutter|5/1/2025

Takvinduet slipper inn godt med lys og fungerer utmerket på sommerhalvåret. Men så kommer kulda, og vinduet er ofte dekket med rim eller snø slik at lyset uteblir.

– Mange som har takvindu kjenner igjen denne problematikken, sier Aron Sigurdsson, prosjektleder elektro i Elfag-bedriften AURO AS.

De har nylig installert varmekabler rundt to Velux takvinduer, der eieren hadde nettopp denne utfordringen. Lyset slapp ikke igjennom når snøen dekket over vinduene.

– At lyset uteblir er jo det man merker først, men en annen viktig ting med takvinduer, er å unngå at vann trenger inn.

Onntime artikkelbilde Auro 1
AURO AS: prosjektleder elektro, Aron Sigurdsson

Når takvinduer er dekket med snø eller is over lenger tid, er det også her smeltingen vil starte først når temperaturen stiger.

Derfor er det veldig viktig å sørge for at snø og is fjernes, og at vannet ledes bort fra vinduet.

Hvis man ikke fjerner snø og is, kan vekselvirkningen mellom kulde og varme danne en snø- eller iskant som da vil fungere som en demning for smeltevannet.

– Verken vindu eller tak er laget for å stå under vann, så i slike tilfeller er det stor fare for vanninntrenging.

Samtidig er det ikke alltid så enkelt å få fjernet snø og is selv på grunn av vinduenes plassering. Så dersom man vil sikre seg mot vannskader og garantere lysinnslipp, kan man legge varmekabler rundt takvinduet.

Onntime artikkelbilde Auro 7
Sikker snøsmelting: varmekabler rundt takvinduet sørger for at vann ledes vekk og ikke trenger inn i taket.

Legg varmekabel rundt takvinduet

– Varmekabler rundt takvindu er en god investering, sier Sigurdsson.

På dette huset her, brukte vi ØS Varme snøsmeltesensor og 80 meter med varmekabel for å trekke kabel opp gjennom takrenna, rundt to takvinduer og ned til takrenna igjen.

På grunn av arbeidshøyden var det praktisk å være to stykker. Vi hadde en montør og en lærling med fullsikringsutstyr, og hele jobben var gjort på 1,5 dag.

Siden dette var et relativt nytt hus, så hadde vi trekkerør fra sikringsskapet klart.

– Det fine med denne løsningen er at den kan monteres både på nye og gamle takvinduer. Vi fikk henvendelser fra nabohus her mens vi holdt på, så det er tydelig at dette er noe flere med takvinduer ser nytten av, avslutter Sigurdsson.

Aktuelle produkter