Når større offentlige bygg skal oppgradere til LED, er det flere viktige faktorer å ta hensyn til.
De innovative LED-panelene fra Unilamp Norden er både energieffektive og brukervennlige, og et naturlig valg for offentlige bygninger som skoler og helsebygg.
Mer lønnsomt med LED-armaturer
Utfasing av tradisjonelle lysrør gir byggeiere en utfordring. Etter hvert som de gamle lysrørene brenner ut, har man ulike valg.
– Noen velger å bytte til LED-lysrør, men for de fleste vil det være mest lønnsomt å bytte til nye, moderne og mer effektive armaturer.
Da er LED det eneste valget, sier Ståle Brandt, markedsdirektør i Unilamp Norden.
Ved å oppgradere til LED-armaturer får man redusert effektbruk, og en betydelig lengre levetid på belysningen. Dette gir store besparelser både på strømregningen og på budsjettet for service og vedlikehold.
– De fleste er kjent med besparelsene, men hva man skal legge vekt på ved valg av erstatningsprodukter, er kanskje mindre kjent. Det er mange hensyn å ta, og det kan være vanskelig for alle involverte å ta de rette valgene, sier Brandt.
Vær obs på virkningsgraden i innfelte installasjoner
Når man bytter fra lysrør til LED i innfelte installasjoner, er det viktig å forstå forskjellen i virkningsgrad.
Typiske innfelte installasjoner er armaturer i systemhimlinger, T-profil benyttet i kontorer, korridorer, klasserom, åpne arealer og bi-rom, ofte med T8- (26mm) eller T5- (16mm) lysrør.
– En vanlig feil er å se på det totale lumentallet på lysrørene, og så finne et nytt produkt som tilsvarer dette tallet. Man må huske på at alle lysrørarmaturer har en virkningsgrad. Lysrøret er rundtlysende og skygger for seg selv, og det er ofte en avskjerming i form av et raster eller en avskjermingsplate – dette trekker lysutbyttet fra armaturen ned, forklarer Brandt.
Ståle Brandt, markedsdirektør i Unilamp Norden
Virkningsgraden vil typisk være fra 0,5 til 0,65 avhengig av lysrørtype og avskjerming. På LED- armaturer oppgis typisk lumenverdien som armaturlumen – altså hva som kommer ut av armaturen.
– Om man bruker lysrørenes lumenverdi som grunnlag for valg av LED-armatur, vil man alltid få mer, ofte betydelig mer, lys enn hva man hadde tidligere. Dette kan føre til ubehag hos de som har sitt virke i lokalene, og det vil være et høyere energiforbruk enn nødvendig.
Dersom man var tidlig ute med å bytte til LED-armaturer, er også dagens armaturer mye mer effektive enn hva de var for bare 5–6 år tilbake i tid.
Et typisk LED-panel har økt i effektivitet fra 80 lumen per watt til langt over 100 lumen per watt. Derfor kan det også ofte være kostnadseffektivt å bytte LED-armaturer som har vært i drift i noen år.
Enklere å velge med SWITCH®
For å gjøre det enklere å velge riktig belysning, har Unilamp Norden utviklet armaturserien SWITCH®. Disse armaturene har flere innstillinger for å dekke ulike behov. For eksempel kan SWITCH® Eco LED-panel justeres fra ca. 3300 lumen til hele 4800 lumen med samme produkt.
Lysfargen kan også justeres mellom 3000K og 4000K.
SWITCH® Eco LED-paneler er utstyrt med den nyeste teknologien. De har bakbelyste paneler, der LED-moduler er flyttet fra rammen til bakplaten. Dette sikrer at avskjermingen ikke misfarges eller gulner, og at produktet har lang levetid.
– Når det gjelder prosjektering av nye prosjekter, så husk at maksimal lysstyrke er høy. Derfor kan man ofte redusere antall installerte punkter i forhold til tradisjonelle lysrørinstallasjoner, avslutter Brandt.